Зростання ринку комерційної нерухомості, який спостерігається протягом останнього десятиліття, активував попит на такі спеціалізовані сервіси, як висотні роботи, промисловий альпінізм, миття вікон, вітрин та фасадів. І хоча даними послугами користуються і приватні замовники, все ж основними споживачами даного сегмента послуг є бізнес. Усе частіше ми чуємо про відкриття нових ТРЦ і бізнес-центрів, офісів великих транснаціональних компаній і т.ін. А значить - рано чи пізно, на даних об'єктах з'являться висотники, які допоможуть привести в порядок фасади будівель. Професія досить специфічна, багато в чому небезпечна, що вимагає спеціальних знань, дозволів і окремих допусків. Професіоналізм і вміння висотників допомагають замовникам не тільки привести в порядок зовнішній вигляд об'єктів нерухомості, але і часто, продовжити термін служби оздоблювальних матеріалів фасаду. А це, як ми розуміємо, в нинішніх умовах, дуже актуально.

Чистота і порядок на висоті. Тонкощі професії промислового альпініста.

На перший погляд, більш, ніж зрозуміла професія, яка допомагає вирішувати зрозумілі завдання. До слова, сьогодні до поняття промислового альпінізму входить не тільки мийка та чистка фасадів, вікон і вітрин. Висотні роботи - це і:

  • Мийка вивісок, висотної реклами, екранів, розташованих на будівлях і т.ін.

  • Очищення покрівлі від снігу та льоду

  • Гідрофобізація фасадів

  • Забарвлення виробничих приміщень

  • Ремонт, заміна та установка водостічних труб

  • Фарбування, ремонт фасадних будівель

  • Фарбування металоконструкцій

  • Герметизація міжпанельних швів

  • Фарбування димових труб

  • Фарбування фасадів

  • Фарбування мостових кранів

  • Утеплення фасадів

  • Визначення аварійних ділянок фасаду

  • Гідроізоляція

  • Навісні вентильовані фасади

  • Нанесень спеціальних захисних покриттів на різні поверхні

  • Видалення грибкових утворень та інших забруднень.

Однак є ряд нюансів, які обов'язково варто враховувати замовникам, а також цілий ряд вимог, які неухильно повинна виконувати компанія-роботодавець для висотників, щоб не виникало проблем.

Для початку зупинимося на різновидах фасадних робіт, тонкощах вибору миючих засобів для різних фасадних матеріалів, так як звідси можуть виникати різні нюанси організації праці висотників, що також може вплинути і на вартість послуги в цілому.

І так, ціна за послугу мийки фасаду включає вартість роботи альпіністів і може варіюватися, виходячи зі складності самого фасаду, а також використовуваних хімічних засобів і задіяної для цього техніки.

При виборі миючих засобів ми повинні враховувати особливості фасадних покриттів, (гладких або пористих), характер їхніх забруднень та інші фактори. Машинна мийка при неускладненому доступі до всієї поверхні фасаду і не сильному забрудненні буде коштувати дешевше. Сильніші і застарілі забруднення, і як наслідок - багаторазове нанесення миючих речовин і обробка фасаду вручну збільшує вартість праці висотника, крім того, хімічних засобів для таких маніпуляцій знадобиться значно більше, а значить - вся послуга обійдеться дорожче.

Тут хочемо відзначити дуже важливий момент, чим довше відкладаєте момент миття фасадів, тим складніше і дорожче буде впорається із завданням. Є маса прикладів, коли ще на етапі будівництва об'єкта фасад було забруднено різними будівельними сумішами, а мийка поверхні проводилася безпосередньо перед здачею об'єкта в експлуатацію. У підсумку, вирішити якісно це завдання не вдавалося. І не тому, що не вистачало компетенції обслуговуючих компаній, що надають послуги миття фасадів, або неправильно були підібрані хімічні засоби, а просто фізично це неможливо було вже зробити. Саме тому фахівці компанії «ІНВАЙТ» завжди наполягають на тому, щоб попереднє очищення фасадів від будівельних сумішей проводилося ще в ході будівництва на момент їхнього забруднення. Доведено нашим досвідом: це економить не тільки час при подальшому замовленні послуг миття фасадів, але і зберігає гроші замовника. Надалі, під час експлуатації фасад доцільно мити не менше двох разів на рік. Найчастіше такі мийні роботи проводяться навесні і восени.

Альпіністи на висоті, мийка фасаду

Що стосується видів забруднень: мінеральні забруднення - це іржа, солі і цементні розводи; органічні забруднення - жир, сажа, мох, цвіль; забруднення важкими металами і газами - найбільш складні. Але складні - не завжди означає нерозв'язувані. Сучасні миючі суміші і хімія для фасадів зі скла, пластику і композиту сьогодні можуть не тільки ефективно і оперативно очистити поверхні, але і в подальшому захистити облицювання від агресивного зовнішнього середовища.

Різні матеріали вимагають підбору різних миючих засобів. Не зайвим буде нагадати, що перед початком чистки фахівці-висотники повинні провести тестування хімічних засобів на окремих, по можливості, невидимих ​​зонах фасаду. Хімічні миючі засоби вибираються спеціально для конкретного типу забруднення і матеріалу фасаду.

Якісне миття фасаду відштукатуреного, цегляного або облицьованого натуральним нешліфованим каменем здійснюється спеціальним апаратом, що створює високий тиск. Його встановлюють на даху, а промислові альпіністи спеціальними апаратними шлангами ретельно миють фасад.

Ще одна порада - завжди розглядайте альтернативні варіанти. Це допоможе Вам як замовнику розуміти цінову політику на ринку на даний вид і обсяг робіт, а також контролювати сумлінність підрядників і їхнє вміння пропонувати оптимальні варіанти.

Висотна мийка фасаду альпіністами

Не менш важливий момент, на якому хотілося б зупинити свою увагу окремо - специфіка самих висотних робіт. Як ми говорили раніше, цей вид робіт вимагає спеціальної підготовки виконавців, а також дозвільних документів на право надання таких послуг. Тому при виборі підрядної компанії для мийки Вашого фасаду, поцікавтеся, чи є у компанії-виконавця всі необхідні ліцензії та дозволи, чи пройшов персонал, який виконує висотні роботи, все необхідне навчання, сертифікацію і т.ін.

Згідно з нашим вітчизняним законодавством, висотні роботи віднесено до робіт підвищеної небезпеки та регулюються низкою законодавчих актів. Далі деякі з них. Так, згідно зі статтею 21 Закону України «Про охорону праці», пункту 18 Додатка 2 до Порядку видачі дозволів на виконання робот підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 № 1107, роботодавець (а в нашому випадку, це компанія-виконавець) повинен отримати дозвіл на проведення робіт підвищеної небезпеки (виконання верхолазних робіт, які проводяться на висоті 5 метрів і вище над поверхнею землі, з перекриття або робочого настилу, а також роботи, що проводяться за допомогою підйомних і підвісних колисок, механічних і будівельних підйомників).

Окремі, строго регламентовані вимоги також висуваються і безпосередньо до самих висотників. Так, згідно з п.1.3. НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті» до виконання робіт на висоті (верхолазів робіт) допускаються особи, не молодші 18-ти років. Згідно з різними законодавчими нормами, ці особи зобов'язані пройти спеціальний професійний відбір, в обов'язковому порядку пройти медичний огляд, спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці, протипожежної безпеки.

Крім того, згідно з «Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті» для створення безпечних умов під час виконання висотних робіт необхідно:

  • забезпечити наявність, міцність і стійкість огороджень, риштувань, настилів, драбин і т.д.;
  • забезпечити працівників необхідними засобами захисту (запобіжні пояси, каски, страхові канати, запобіжні верхолазні пристосування, пастки з вертикальним канатом, огородження, захисні сітки, знаки безпеки тощо, верхолазне спорядження, яке використовується разом із вище зазначеними засобами захисту);
  • виконання робіт на висоті (верхолазів робіт) необхідно виконувати згідно із нарядами-допусками;
  • щодня до початку виконання робіт на висоті необхідно проводити цільовий інструктаж із питань охорони праці та пожежної безпеки. Обсяг, зміст інструктажу визначаються в залежності від виду виконуваних робіт.

спорядження висотника

Що стосується відповідальності роботодавця перед своїм персоналом, який виконує висотні роботи, то згідно п.п.12-17 НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті» роботодавець зобов'язаний, крім пунктів описаних вище, забезпечити проведення профілактичних медичних оглядів, щорічне навчання і щорічні перевірки знань працівників, які виконують роботи на висоті; забезпечити працівників необхідними засобами захисту, технологічною оснасткою, спеціальним одягом та спеціальним взуттям; забезпечити своєчасне проведення ремонтів, випробувань засобів захисту і технологічної оснастки, технічних оглядів машин і механізмів, які використовуються в роботі на висоті; призначити осіб, відповідальних за організацію і безпечне виконання робіт на висоті.

Разом із тим, згідно з п.7.2. НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті» перед початком цих робіт на даху об'єктів необхідно виконати ряд, передбачених нарядом, заходів безпеки, в тому числі:

  • огородити щитами, канатами тощо діючі електромережі та електроустаткування, що знаходяться на відстані 2,5 м і ближче до місця проведення робіт, і вивісити на огорожі відповідні знаки та плакати безпеки;
  • перевірити міцність крокв, справність і надійність несучих конструкцій даху та огороджень;
  • підготувати риштування та переносні площадки для пересування та прийому матеріалів на даху;
  • переконатися в надійності кріплення страхувальних канатів;
  • забезпечити працівників запобіжними поясами, спецодягом, спецвзуттям, захисними касками та іншими засобами індивідуального захисту, інвентарними захисними огородженнями.

При відсутності на даху постійних конструкцій для кріплення страхувальних канатів встановлюються надійно закріплені металеві стійки, залізобетонні блоки або визначаються елементи конструкцій, за які можливе закріплення страхувальних канатів. Виконання робіт на краю даху, незалежно від ухилу, повинно проводитися працівниками із застосуванням запобіжних поясів, закріплених карабінами стропів за визначені керівником робіт місця. Під час проведення робіт на плоских дахах, що не мають постійного огородження (парапетних ґрат тощо), по периметру даху встановлюються тимчасові захисні (страхувальні) огородження висотою не менше 1,1 м із бортовим елементом огородження відповідно до ГОСТ 12.4.059 -89. При неможливості установлення захисних (страхувальних) огороджень працівники зобов'язані застосовувати запобіжні пояси.

Вікна миють висотники

Важливо пам'ятати, що далеко не завжди замовник може заощадити, зупинившись тільки на одному верхолазові для виконання всього обсягу робіт. Є абсолютно чіткі вимоги, які передбачають, наприклад, що роботи в безопорному просторі виконуються бригадою чисельністю не менше 2 чоловік, один із яких, як правило, призначається відповідальним виконавцем робіт. При цьому, відповідальним виконавцем робіт призначається працівник не молодше 21 року, який пройшов спеціальне навчання і має стаж виконання таких робіт не менше трьох років. Під час виконання роботи відповідальний керівник робіт періодично перевіряє умови праці на об'єкті та дотримання бригадою вимог безпеки. Члени бригади при роботі зобов'язані виконувати вимоги, зазначені в НПАОП 0.00-1.15-07. Кожен працівник, що виконує роботи в безопорному просторі, повинен мати свій, закріплений до окремої (самостійної) опори, страхувальний канат.

Є також і певні вимоги до замовника послуг. Зокрема, він зобов'язаний перевірити всі дозвільні документи у компанії, безпосередньо у самих висотників (свідоцтв та дозволів), а також виконання всіх заходів безпеки, як на етапі будівельних робіт, так і на етапі безпосередньо надання послуги висотної мийки фасаду.

Як бачимо, специфіка даного виду послуг досить складна. Однак і виконувати висотні роботи самостійно теж компанії самотужки не можуть. Для цього і працюють на ринку спеціалізовані компанії, а також сервісні компанії, одним із видів послуг яких є висотні роботи, промисловий альпінізм, миття фасадів, вітрин. Фахівці сервісної компанії «ІНВАЙТ» готові виконати всі необхідні завдання з чищення та миття фасадів. Професіоналізм і право надавати такого роду послуги нашою компанією підтверджують усі необхідні дозвільні документи, свідоцтва тощо. Верхолази клінінгової компанії «ІНВАЙТ» регулярно проходять медичний огляд і навчання безпечного виконання робіт на висоті. Особливе значення приділяється також і обладнанню. Усі елементи екіпірувального комплекту верхолаза-висотника відповідають усім необхідним вимогам щодо безпечного використання.

Ми гарантуємо, що до практичного виконання робіт на висоті допускаються лише ті верхолази, які успішно пройшли атестацію і здали всі необхідні внутрішні іспити.

Слід також зауважити, що виконання висотних робіт верхолазами значно дешевше і мобільніше, ніж використання автовишок, підйомників, лісів.

Головна
> Новини
> Чистота і порядок на висоті. Тонкощі професії промислового альпініста.
Замовити послугу