Уявіть собі напружені вихідні в популярному багатоповерховому торговому центрі або універмазі. Молл відчиняє свої двері тисячам відвідувачів, які розраховують на безпечні, швидкі і надійні рішення для мобільності. Чим швидше люди доберуться у пункт призначення, тим більше у них часу на шопінг та розваги. Час - головний ресурс для сучасної людини! В епоху буму будівництва в Україні мегамоллів, розміри яких перевищують сотні тисяч квадратних метрів, і є найбільшими в Європі, на допомогу приходять ескалатори і траволатори, адаптовані для всіх потреб.

Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

Ескалатори і траволатори - це рухомі сходи/пішохідні доріжки, які використовуються на об’єктах для ефективного, безпечного і безперервного перевезення великої кількості людей, вантажів і устаткування. Сьогодні більшість торгових об‘єктів в Україні обладнані ескалаторами, що додає зручності відвідувачам. Ескалатори займають чимало місця (площі) у ТРЦ, є невід’ємною частиною їх інтер‘єру і щодня піддаються інтенсивній експлуатації. Саме тому, як і решта зон торгових об‘єктів з активним людинопотоком, питання догляду та утримання їх в чистоті потребують особливої уваги. Очистка, миття та підтримання у належному стані ескалаторів, зокрема рухомих частин балюстради – процедури складні, передбачають окреме планування клінінгових робіт на об’єкті, а тому є важливою та часто досить суттєвою статтею витрат, передбаченою договором клінінгового обслуговування кожного об‘єкту. Миття ескалаторів – один з видів генеральних робіт, під час яких залучається спеціалізована техніка. Не зважаючи на те, що кількість об‘єктів, обладнаних ескалаторами та траволаторами зростає щороку, а на вітчизняному ринку працює чимала кількість компаній-постачальників професійних рішень, техніки та інвентаря для індустрії клінінгу, асортиментний ряд техніки для прибирання ескалаторів та траволаторів досить обмежений.

Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

Окрім обмеженої пропозиції асортименту є ще ряд певних недоліків, які також впливають на «наповнюваність» ринку даним видом техніки:

Вартість. Вартість універсальної машини, яка миє як горизонтальне полотно ескалатора, так і вертикальні поверхні сходів, становить понад 500 тис. грн. В умовах сьогодення, навіть, зважаючи на необхідність використання такої техніки на об‘єкті, замовники не готові враховувати вартість ескалаторних машин у договорах обслуговування. Витрати може взяти на себе обслуговуюча компанія, однак, при цьому, вона буде змушена використовувати машину не на одному об‘єкті. І тут з‘являється проблема швидкого вичерпання ресурсу техніки: чим частіше використовується та переміщується техніка, тим швидше вичерпується її ресурс, зношуються основні вузли машини, виходять з ладу деталі - обслуговування такої техніки стає занадто дорогим та нерентабельним.

Габарити. Універсальні машини є великогабаритними та потребують чимало місця для зберігання та особливого підходу під час транспортування до місця використання та під час самої експлуатації;

Особливості управління і т.і.

Зважаючи на це, одним із головних завдань як для замовника, так і для обслуговуючої компанії є максимальна оптимізація витрат при збереженні високої якості клінінгових послуг.

На разі, в Україні на об‘єктах найчастіше використовуються наступні способи миття та догляду за ескалаторами:

  • Один із варіантів – миття балюстради за допомогою апарату високого тиску. Цей метод забезпечує гарні результати очищення. Однак, при всій простоті використання апарату, особливої підготовки потребує сам ескалатор, адже для цього необхідно провести демонтаж сходової частини ескалатора. Це, в свою чергу, впливає на вартість послуги та передбачає відключення ескалатора на деякий час. Часто відбувається так, що впродовж нічної зміни бригади фізично не можуть встигнути провести демонтаж, миття та монтаж частин ескалатора, а тому змушені на деякий час виводити з експлуатації пристрій. Це причиняє певні незручності для відвідувачів і може коштувати більше грошей.
  • Наступний спосіб очищення ескалаторів - сухий лід.
    Очищення сухим льодом аналогічне піскоструменевій обробці, проте в якості абразивного матеріалу використовуються гранули сухого льоду. Струменеве очищення сухим льодом дозволяє легко видаляти забруднення і збільшує ефективність роботи обладнання.
    Очищення сухим льодом дозволяє видаляти з ескалатора: лакофарбові покриття, масляні і жирові забруднення, дьоготь, бітум, бруд, чорнило, смолу, сліди клею, віск, залишки силікону, гуми, жувальну гумку, графіті тощо. Мінуси методу очищення льодом: бруд просто від'єднується від ескалатора, немає всмоктування, яке повністю видаляє бруд. Таким чином, бруд потрапляє в інші місця. Слід зазначити, що даний спосіб більше використовується у промисловому сегменті об‘єктів нерухомості та виробничих приміщеннях із високим степенем забруднення лако-фарбовими та мастильними матеріалами.
  • Прибирання спеціальними машинами для ескалаторів, котрі передбачають виключно сухе прибирання і розраховані на обслуговування лише горизонтальних поверхонь балюстради. Зважаючи на габаритні особливості та вартість техніки для комплексного прибирання ескалаторів, очищувачі для сухого горизонтального прибирання сходів є гарною альтернативою на сьогодні. Досить широкий модельний ряд, технічні характеристики та комплектація дозволяють обрати варіант для того чи іншого об‘єкту. Оптимальною, у порівнянні з машинами для комплексного прибирання, також є й вартість даного виду ескалаторної техніки. Однак, слід пам‘ятати, що функціональність таких машин обмежена можливістю використання тільки на горизонтальних поверхнях сходів ескалаторів. Це ідеальне рішення для обслуговування траволаторів, а от для ескалаторів додатково буде необхідно миття вручну вертикальної частини сходів чи іншого способу прибирання. Саме цей факт дещо ускладнює процес прибирання та потребує додаткових витрат на додатковий інвентар, а також оплату праці прибиральників.
Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

Отже, найбільш поширений спосіб очищення ескалатора – це спеціальні машини для очищення, наприклад, хімчистка ескалаторів (машини, які очищають ескалатори без води і хімікатів, здатні видаляти бруд з ескалаторів) або машини для вологого очищення (існують різні типи машин: з активним всмоктуванням і з пасивним збором води. Коли справа доходить до очищення ескалатора за допомогою машини для вологого очищення, важливо, щоб всередину ескалатора не потрапила вода. В іншому випадку це може привести до пошкодження ланцюгів, підшипників і електричних компонентів ескалаторів).

Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

Спеціальна техніка для очищення ескалаторів і траволаторів – є гарним рішенням, однак не є стовідсотково вдалим рішенням для клієнта та обслуговуючої компанії, адже має ряд особливостей. Зважаючи на них, прибирання ескалаторів найчастіше здійснюється у вигляді генеральних робіт, проводяться не щоденно, а раз на певні періоди. В Україні професійних рішень для щоденного обслуговування ескалаторних пристроїв нема. Проте, дані рішення вже є в Європі. Одне з таких було презентовано на виставці Interclean 2018 в Амстердамі. Відвідуючи виставку минулого року, серед багатьох цікавих інноваційних рішень спеціалісти «ІНВАЙТ» відмітили саме систему для щоденного прибирання ескалаторів і траволаторів Tread-TEQ Escateq.

Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

Tread-TEQ - це легка операційна система для однієї людини, призначена для очищення ескалатора або траволатора всього за кілька хвилин.

Як це працює:

  • Використовує рушій ескалатора для генерації миючої дії.
  • Не потрібно зупиняти ескалатор під час чищення.
  • Не потрібне зовнішнє джерело живлення.
  • Легко транспортувати та зберігати.
  • Подушечки можна промивати, чистити і використовувати повторно.
  • Чистить будь-який ескалатор, незалежно від бренду (виробника) та габаритів.

Система інструментів Tread-TEQ включає в себе:

  • телескопічну рукоятку Quick Release;
  • головний пристрій і ємність для сатурації, які доступні в трьохваріантах ширини (для ескалаторів шириною 60 см, 80 см і 100 см);
  • чистячі прокладки Tread-TEQ, що мають однакову ширину і доступні в двох різних малюнках протектора: V-подібний і W-подібний, щоб відповідати різним маркам і виробникам ескалаторів.
Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

Технічне обслуговування за допомогою цього бюджетного способу очищення ескалатора має ряд переваг:

  • Економічність та оптимізація витрат на обслуговування ескалаторів. Щоденне прибирання та утримання в чистоті ескалаторів, у свою чергу дає можливість збільшити інтервали між генеральними роботами та скороти їх кількість. Генеральні роботи самі по собі потребують залучення як спеціалізованої техніки, так і окремих спеціалістів та хімічних засобів, а тому є більш дороговартісними для замовника. Таким чином, використовуючи систему для щоденного прибирання, можна суттєво скоротити витрати на прибирання ескалаторів.
  • Регулярна процедура очищення не потребує відключення та виведення навіть на короткий термін з експлуатації ескалатора. Більш того, допомагає усунути будь-які потенційні ризики, пов'язані з проливанням рідин, і забезпечує безпечну роботу ескалатора.
  • Відновлення - брудні або занедбані ескалатори можна відновити майже до нового стану, при цьому, нові ескалатори довше служитимуть, адже система виготовлена з таких матеріалів та передбачає використання такого різновиду хімічних засобів, не псують поверхні балюстрад навіть при інтенсивному механічному впливі.
  • Можливість використання як на горизонтальній, так і на вертикальній поверхні сходів.
  • Цінова політика. Вартість системи є значно нижчою за вартість спеціалізованої ескалаторної техніки, а тому її може собі дозволити навіть малі торгові об‘єкти місцевого та регіонального масштабу.
Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.

«Дана система – гарне рішення для будь-якого об‘єкту, де є ескалатори. Його простота, функціональність та ціна є гарними аргументами, які точно маюсь стати вирішальними для кожного замовника. Такі системи є оптимальним рішенням для щоденного догляду за ескалаторами та можуть використовуватись разом із великими чи малими ескалаторними машинами, за допомогою яких здійснюється генеральне прибирання балюстрад. Сподіваємось, незабаром і на українському ринку з‘явиться ця чи подібна до неї система, за допомогою якої і ми, і наші замовники зможуть не лише отримувати якісну послугу, а й при цьому економити», - зауважує директор компанії «ІНВАЙТ» Тетяна Давидович.

Головна
> Новини
> Ескалатори і траволатори. Які їх переваги для сучасних об’єктів та як оптимізувати витрати на їх прибирання.
Замовити послугу