Усі, хто хоч якось стикався з темою клінінгу в своєму житті, розуміють, що видів і напрямків в цій галузі є безліч. У країнах, де клінінг історично розвинений більше, ніж в Україні, активно розвиваються все нові і нові напрямки, до яких наша країна поки або тільки придивляється, або ще не готова ні морально, ні матеріально. І мова йде тут не в дорожнечі техніки та інвентаря, до багатьох видів прибирання ми поки не готові ментально. Наприклад, в Америці вже досить давно працює ряд вузько профільних компаній, які спеціалізуються на збиранні місць злочинів. Ці специфічні компанії проходять спеціальні дозвільні та сертифікаційні процедури, співпрацюють строго з поліцією, ФБР, внутрішніми секретними службами країни. У Європі ж, наприклад, давно і успішно таку специфічну послугу, як прибирання кладовищ, місцева влада віддала в аутсорсинг обслуговуючим компаніям. У нас в Україні - це, звичайно, не така дивина, як прибирання місць злочинів, але все ж, далеко не всі, навіть досвідчені клінінгові компанії готові працювати на таких об'єктах. Причина - специфіка об'єкта і менталітет.

Однак, якщо говорити про специфічні напрямки клініга в Україні, то розвивати можна нові для нашого ринку, і далеко не такі екзотичні. Досить згадати, що наша країна досі залишається житницею Європи, а однією зі споконвічно наших національних галузей економіки є сільське господарство. Так, багато в чому ми вже всі звикли купувати привізні овочі і фрукти, але є у нас багато регіонів, де розвинене тепличне господарство. І як не дивно, ось там і можна надихатися для розвитку нових напрямків у вже такій зрозумілій і звичній сфері як клінінг.

Регулярно відвідуючи міжнародні виставки ISSA / INTERCLEAN в Нідерландах, нам неодноразово доводилося спілкуватися з виробниками хімії для професійних клінінгових компаній, в асортиментній лінійки яких є спеціальні засоби і техніка, які можна застосовувати на об'єктах, де вирощують плодово-овочеві культури.

Клининг у теплицях. Новий напрямок для ринку чистоти і гігієни в Україні

Звичайно, перш за все мова тут йде про різні дезінфікуючих процедурах, а також миття та очищення матеріалів, із яких складається теплиця.

Варто відзначити, що за кордоном подібна практика існує вже досить давно, і лідирує в цьому питанні, звичайно ж, Голландія. Тут розвинено не тільки плодово-господарський напрямок, але і вирощування квітів. І в тому, і в тому випадку, в теплицях потрібні спеціалізовані заходи з прибирання та дезінфекції на різних етапах вирощування рослин.

Якщо проводити паралелі, то тут, як і в медичних, наприклад, установах, необхідно суворо дотримуватися санітарних норм. У даному випадку - фітосанітарні, а також проводити регулярні процедури: мийку, дезінфекцію приміщень і обладнання.

І, як і водиться у всіх лідерів, голландські аграрії вже давно вивели для себе ефективну формулу даного виду обслуговування тепличних господарств. Спробувавши довгий час самим справлятися з усіма процесами та етапами вирощування сільгоспкультур, голландці дійшли висновку, що набагато ефективніше, та й вигідніше віддати напрямок прибирання на аутсорсинг. А більша частина персоналу працює на аутстаффінг.

Клінінг у теплицях

Головне питання, яке постає в цьому випадку перед господарем тепличного господарства: скільки разів на рік і коли необхідно мити теплиці? За словами сільгоспекспертів, проводити мийку потрібно після кожного вегетаційного періоду рослин. Це дозволить уникнути поширення інфекцій і грибкових хвороб. І економія на такому важливому етапі загрожує багатьма проблемами, в тому числі і збитками. Проводячи прибирання своїми силами, співробітники тепличного господарства витрачають велику кількість часу. Буває, що аграрії взагалі відмовляються від чищення, що в кінцевому підсумку згубно позначається на якості виробленої продукції та недоотриманні прибутку.

Досвідчені голландські фахівці, що працюють в сфері збирання сільгоспоб'єктів, в тому числі і тепличних господарств, виділяють основні етапи прибирання та очищення своїх об'єктів:

Первинна дезінфекція. Ця процедура проводиться після закінчення періоду збору врожаю. Для її якісного проведення використовуються генератори холодного або гарячого туману протягом доби. Такий прийом дає можливість знищувати основне скупчення небезпечних мікроорганізмів, патогенів та шкідників, які можуть бути на склі та інших конструкціях теплиці.

Потім видаляються всі рослини і органічні залишки, проводиться підмітання та чистове прибирання, оскільки після волочіння на підлозі може залишитися велика кількість сміття.

Далі - мийка, чистове вологе прибирання теплиці, що передбачає маніпуляції на різних поверхнях. Клінери роблять очистку скла, систем зашторювання, стелі, конструктиву, бетонних доріжок, укривного полотна і обладнання. Найуважнішим чином вичищають лотки, щоб не допустити скупчення відкладень і водяного каменю. По закінченню даного етапу проводиться повторна дезінфекція всіх поверхонь і обладнання.

Чистове вологе прибирання теплиць

Процедуру миття теплиць продумано і розписано до дрібниць. Виходячи зі своїх запитів, очікувань, а також специфіки свого об'єкта, замовник має можливість вибору з пропонованого переліку: від комплексної обробки та мийки теплиці, до надання локальних точкових послуг.

Від виду і кількості робіт, а також від складності конструктиву теплиці залежить загальний час мийки, а також вартість таких послуг. Усе, звичайно ж, строго оговорюється в договорі на обслуговування такого об'єкта. Максимальний термін комплексного прибирання тепличного приміщення складної конструкції - п'ять повних робочих діб. Клінери на таких об'єктах працюють цілодобово у кілька змін. При цьому замовник, зазвичай, надає працівникам нашого підприємства тільки точки харчування, підключення води і електроенергії. Усе інше співробітники привозять самостійно.

У питаннях клінінгу на таких специфічних об'єктах, як теплиці, неможливо окремо не зупиниться на підборі миючих і дезінфікуючих засобів, що застосовуються при процедурі мийки.

Звичайно ж, очищення приміщення і тепличного обладнання проводиться за допомогою спеціалізованих хімічних засобів і розчинів, які підходять для застосування в харчовій промисловості. Затвердження використання будь-яких засобів для миття та дезінфекції мають на увазі наявність у виробника всіх необхідних дозволів та сертифікатів. У складі таких спецзасобів - дезінфікуючі компоненти. Вони безпечні для людей і рослин, екологічні та пройшли всі необхідні тестування.

Але головна їхня відмінність у тому, що вони є професійними засобами, і на відміну від звичайних, часто використовуваних, Тепличник набагато ефективніший.

Під час спілкування на одному з майданчиків виставки ISSA / INTERCLEAN із виробником засобів для мийки, чищення і дезінфекції, представник компанії зазначив, що використання подібних засобів в тепличних та інших сільгоспоб'єктах більш ефективним є саме при залученні до цих процесів професійних клінеров. За його словами, це, в першу чергу, економія часу, який господарство витратить на прибирання. За різними підрахунками, в середньому, так можна заощадити в півтора рази більше часу.

Із цього також випливає і наступне - одна з головних переваг аутсорсингового обслуговування в цілому - можливість замовника не відволікатися від профільних завдань і обов'язків, можливість зосередитися саме на вирощуванні та догляду за різними культурами. Крім того, в арсеналі професійних клінерів спецодяг, інвентар, обладнання та спеціальна хімія, а також володіння всіма необхідними навичками і знаннями.

І останнє, на чому може заощадити замовник, залучаючи на обслуговування теплиць спеціалізовану компанію, це скорочення витрат на техніку та обладнання. Апарати високого тиску, піногенератори, що подають вже готову суміш розчинів на поверхню, та інші просто необхідні для якісного миття теплиць - без подібної апаратури мийка теплиць займає багато часу і не гарантує отримання очікуваного результату. А придбання такою технікою має на увазі додаткові витрати, як на саму покупку, так і на її обслуговування і експлуатацію.

Чистове вологе прибирання теплиць

І хоча зараз в розпалі зима, а наш аграрний сектор намагається впорається з безліччю інших проблем, задуматися, погодьтеся, є про що. Адже, хто знає, цілком можливо, що такий професійний підхід, уже давно випробувано і застосовується в країнах із розвиненим сільським господарством і економікою, допоможе і нашій сільгоспгалузі вийти на новий етап розвитку. Новий сільськогосподарський рік не за горами, і сервісна компанія «ІНВАЙТ» готова допомогти нашим українським аграріям заощадити час, гроші і трудовитрати, стати більш ефективними і пропонувати ринку якісну вітчизняну продукцію.

Головна
> Новини
> Клининг у теплицях. Новий напрямок для ринку чистоти і гігієни в Україні
Замовити послугу