23 травня 2019 року о 10:00 в самому серці столиці на Майдані Незалежності почалася соціальна акція CLEAN DAY, в рамках якої відбулася мийка Стелли Незалежності.

Традиційно організаторами проекту виступила Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація та сервісна компанія «ІНВАЙТ».

{gallery}press-center/news/00508/001{/gallery}

Архітектурний ансамбль Стелли Незалежності - це 52-метрова колона, увінчана фігурою дівчини Оранти в українському національному костюмі з калиновою гілкою в руках. Загальна висота монументу - 62 метри. Колона, облицьована білим італійським мармуром. Розташована колона на постаменті з білого граніту у вигляді християнського храму в стилі українського бароко, прототипом якого є Брама Заборовського. Окремі елементи скульптури - калинова гілка, орнамент на одязі і стрічках вінка покриті золотом. Маса скульптури з литої бронзи - близько 20 тонн.

{gallery}press-center/news/00508/002{/gallery}

«Майдан Незалежності - одне з культових місць столиці і української історії в цілому. Тут українці кров'ю здобували своє право на власний вибір, відстоювали свою честь, гідність, незалежність. Стелла Незалежності була мовчазним свідком подій початку двохтисячних років і є одним із символів революції Переваги. У серці столиці щодня бувають десятки тисяч чоловік. Всі, хто приїжджає до нас в гості, завжди відвідують Майдан, біля Стелли Незалежності згадують побратимів, віддають останню шану героям. Саме тому для нас справою честі є підтримання монументу в гідному вигляді. За доброю традицією такий подарунок нашому місту напередодні його дня народження ми робимо спільно з нашими багаторічними партнерами», - підкреслив голова Шевченківського району Олег Гаряга.

{gallery}press-center/news/00508/003{/gallery}

«Роль Майдану в нашій історії важко переоцінити. Площа і Стелла Незалежності - справжні символи нескореності, сили духу, одвічного прагнення до свободи. Ми пишаємося, що можемо реалізувати такий проект. З усіх проведених CLEAN DAY - це наймасштабніший, йому передувала ґрунтовна підготовка та узгодження. Ми залучаємо безпрецедентну кількість техніки, персоналу, промислових альпіністів, щоб все пройшло на високому професійному рівні. Тому можу запевнити, що після проведених робіт, монумент стане ще осяйнішим, буде запрошувати своєю красою ще більше жителів і гостей міста. Зі святом тебе, Київ наш!», - прокоментувала директор сервісної компанії «ІНВАЙТ» Тетяна Давидович.

{gallery}press-center/news/00508/004{/gallery}

З огляду на розміри монумента, а також інтенсивність і види забруднень, очисні роботи в рамках CLEAN DAY тривали 23 і 24 травня.

{gallery}press-center/news/00508/005{/gallery}

Слід зазначити, що унікальними є не тільки архітектурний ансамбль пам'ятника і його історія, а й місце його розташування. Поруч з пам'ятником, і під ним, а також під всією площею знаходиться торговий центр, тобто порожнечі і спеціальні перекриття, що передбачають конкретні вимоги до навантажень на поверхню. Саме цей фактор викликав найбільше дискусій про можливості залучення важкогабаритної пожежної техніки, з достатньою висотою підняття стріли, яку планували залучати до проекту для того, щоб мати можливість дістатися до самої верхівки Оранти, на висоту 61 метр. З цієї причини початок акції довелося відкласти на один день.

{gallery}press-center/news/00508/006{/gallery}

Зрештою, не отримавши офіційного підтвердження від архітектурних служб міста та представників ДСНС України, було прийнято рішення зосередитися цього разу на мийці основи пам'ятника, так званого храму, висота якого понад 20 метрів.

{gallery}press-center/news/00508/007{/gallery}

За два дні, які були заплановані на реалізацію проекту, фахівці компанії виконали чималий обсяг роботи: видалили велику кількість бруду з «даху» основи Стелли, спеціальним інвентарем помили і натерли позолочені частини ансамблю (зірки, барельєфи), відмили від написів маркерами, пташиного посліду і клейких слідів від скотчу внутрішню частину основи, видалили всі вапняні відкладення на зовнішніх колонах основи, очистили від застарілих слідів плакатів та інших наклейок стіни, за допомогою спеціальної техніки провели комплекс робіт по очищенню гранітної підлоги і сходів, помили скляну частину основи монументу.

{gallery}press-center/news/00508/008{/gallery}

Координацією всього комплексу робіт протягом підготовки до проекту і під час самої його реалізації займалися технологи компанії, до мийки на висоті були залучені п'ять промислових альпіністів. Всі роботи біля підніжжя монументу проводили десять сервісних працівників-клінерів. Також увесь час проведення проекту біля Стелли працювали представники інженерного складу компанії, електрики, монтери, сантехніки, які здійснюють і контролюють монтаж підйомних конструкцій, підключення до електромереж і подачу води з автоцистерн. Всього для реалізації проекту було задіяно понад 30 представників сервісної компанії «ІНВАЙТ».

{gallery}press-center/news/00508/009{/gallery}

Доступ до верхівки основи Стелли забезпечували дві автовишки, для подачі води залучалася автоцистерна, електроживлення забезпечували за допомогою промислових електрогенераторів. Всі процеси мийки та чистки здійснювалися за допомогою апаратів високого тиску, однодискових роторних натирачів, залишки води і бруду, змиті з верхніх частин основи, оперативно збиралися за допомогою промислових пиловодосмоків.

{gallery}press-center/news/00508/010{/gallery}

«З огляду на статус пам'ятника, його важливості і характеристик, при підготовці до проекту ми розробили детальний план, розписали всі технології. Наприклад, щоб мати можливість добре вичистити поверхню з білого граніту, в яку в'їлися забруднення і кіптява, використовували спеціальні хімічні розчини, які подавали за допомогою апарату високого тиску через спеціальну насадку піноутворювач. Спеціальні кислотні розчини і шкребки з тонкими і міцними лезами використовували для видалення вапняних відкладень на колонах. В цілому, вапняні відкладення, іржа, яка залишилася від кріплень різних плакатів та інших конструкцій, а також кіптява вважаються складними забрудненнями, які вимагають залучення великої кількості професійного інвентарю, хімічних засобів, володіння технологіями. А, зважаючи на те, що основні і найбільш масові забруднення на монументі - це саме кіптява, вапняні відкладення, то підготовка до проекту проходила довше, ніж зазвичай, і вимагала більш ретельного підбору засобів», - розповів головний технолог компанії« ІНВАЙТ» Богдан Гнатуша.

{gallery}press-center/news/00508/011{/gallery}

Окремої уваги, за його словами, потребувало питання видалення графіті і інших написів, які знаходяться як усередині, так і зовні Стелли. Попередньо проведений аналіз свідчить про те, що в основному написи свіжі, більш того, вони з'являються мало не щодня нові. Тому велика частина їх була видалена. Написи ж, нанесені під час подій 2013-2014 років або відразу після них, що не змивалися.

{gallery}press-center/news/00508/012{/gallery}

«Подарунок столиці на її черговий день народження - вдався. Щоб все пройшло якнайкраще, ми довго і ретельно готувалися. Звичайно, як бачимо, не все відбулося так, як спочатку планувалося. Оранта виявилася гордовитою леді, справжньою українкою, не відразу допустила нас до себе, ми були змушені задіяти менш габаритну техніку і досягли тільки основи Монумента. До самої фігури і колони - дістанемося наступного разу, коли відбудеться реконструкція Майдану Незалежності і з'явиться можливість задіяти великогабаритну пожежну техніку. Нам все вдалося, поверхня стала світліше, позолота набагато яскравіше сяє на сонці, колони очищені від вапна, всередині чисті мармурові плити: немає слідів ні маркерів, ні клею від скотчу. Ми задоволені результатом, пишаюся своєю командою. Сподіваюся, що гості столиці і кияни, які щодня відвідують Майдан, з належною пошаною і повагою ставитимуться до Монументу, берегти, а не забруднювати її написами та іншими елементами», - резюмувала директор сервісної компанії «ІНВАЙТ».

{gallery}press-center/news/00508/013{/gallery}

Довідка. Нагадаємо, подібна партнерська акція сервісної компанії «ІНВАЙТ» і Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації відбувається не вперше. У 2017 році напередодні Шевченківських днів був організований проект мийки пам'ятника Т. Шевченку, а трохи пізніше до ювілейної річниці створення Центральної Ради відбулася мийка пам'ятника її засновнику Михайлові Грушевському. В рамках підготовки столиці до проведення пісенного конкурсу «Євробачення 2017» був помитий пам'ятник Миколі Лисенку і фонтан, розташований поруч з Національною оперою України. У минулому році в травні на Михайлівській площі була організована акція, в рамках якої був помитий архітектурний ансамбль пам'ятника Княгині Ользі, і приведено в порядок огорожу біля пам'ятника. Також у 2018 році напередодні Дня Незалежності в рамках проекту CLEAN DAY був помитий пам'ятник Богданові Хмельницькому на Софіївській площі та пофарбовано металеву огорожу, що є частиною архітектурної композиції пам'ятника.

{gallery}press-center/news/00508{/gallery}

Головна
> Новини
> Миємо Стеллу Незалежності. Як це було.
Замовити послугу