Прибирання в навчальних закладах на аутсорсінгу: а чи готова україна ще й до такого напрямку реформування сфери освіти?

Україна активно реформує свою сферу освіти. Перший етап перетворень та інновацій торкнувся, в основному, шкіл. Чиновники всерйоз узялися за шкільні програми для молодших класів, помінявши при цьому не тільки формулювання, але і самі підходи і вимоги до навчального процесу. На черзі - зміни і поліпшення в частині вищих навчальних закладів. Нещодавно глава Кабміну заявив про збільшення заробітної плати для вчителів.

Це, звичайно, не може не радувати, адже наша сфера освіти давно потребувала глобальних і детальних перетвореннях. Однак, система освіти - це не тільки навчальні процеси. Є маса інших факторів, які також показують стан справ в цій сфері і впливають на навчання, його результативність і ставлення до системи в цілому. І саме зараз, коли всі застарілі підходи почали міняти на нові, сучасні, європейські, саме час згадати і про них. Йдеться про кардинальний перегляд підходів до забезпечення життєдіяльності навчальних закладів усіх рівнів - від дитячих садків до ВНЗ. Прибирання приміщень, сантехнічні та електророботи, обслуговування систем опалення - це тільки мала частина того, що можна було б віддати на аутсорсинг приватним компаніям.

Не секрет, що зараз на вирішення технічних питань і обслуговування шкіл, дитсадків та ВНЗ із державної скарбниці вироблено мінімальні бюджети, в порівнянні з потребами. Більшість усіх робіт фінансуються за рахунок батьків, різних батьківських комітетів, спонсорських внесків і т.ін. Але навіть і в цьому випадку, левова частка того, що робиться, проходить в аварійному режимі - термінова заміна труб, ремонт дахів, ганочків, козирків, ремонти, після ремонту прибирання і т.ін. Адже якщо подивитися на досвід наших сусідів європейців, де весь напрямок технічного забезпечення діяльності навчальних закладів віддають на обслуговування приватним компаніям, то повчитися нам є чому.

За різними даними, в Європі від 60 до 75% об'єктів сфери освіти обслуговують різного роду сервісні компанії. В Америці цей показник становить майже 100%. І якщо ми давно і досить успішно перейняли у розвинених країн для себе систему поставок продуктів харчування приватними компаніями для забезпечення сніданками і обідами наших школярів, то чому б нам не використовувати схожий досвід і в сфері технічного обслуговування. Тим паче, що поступово на аутсорсінг непрофільні завдання стали все частіше віддавати різним державним органам. Крім того, у нас хоч і недавно, але досить результативно працює система електронних закупівель.

А для сервісних компаній сегмент закладів освіти є дуже перспективним. Більш того, конкуренція в цьому напрямку на аутсорсінговому ринку України дуже велика. А це означає, що головним критерієм вибору обслуговуючої компанії має і може стати якість послуг, що надаються.

За словами керівника великої української facility компанії «ІНВАЙТ» Тетяни Давидович, клінінгові компанії давно придивляються до цього сегменту, а також цілком готові, як технічно, так і технологічно до обслуговування таких об'єктів.

«Великі сервісні і facility компанії вже давно працюють із приватними навчальними закладами. У загальній масі показник таких об'єктів дуже малий, але результати такого аутсорсінгового обслуговування все ж є. Такі школи отримують якісний сервіс, оптимізуючи при цьому свої витрати. Вільні кошти спрямовуються на різні програми розвитку», - зазначила Тетяна Давидович.

Серед незаперечних переваг клінінгового обслуговування навчальних закладів, за її словами, варто відзначити можливість детального і грамотного вибудовування всіх процесів прибирання на об'єкті. Так, тільки професійна компанія може правильно розрахувати кількість персоналу, який буде задіяно в обслуговуванні об'єкта. Найчастіше, є приклади, коли об'єкт обслуговує велику кількість людей, але очікуваного і якісного результату, на жаль, це не дає. Все виправдовується нестачею коштів на якісні миючі засоби, інвентар і т.ін. Але, як показує практика, професійно навчений сервісний персонал має можливість і досвід обслуговування більшої кількості квадратних метрів меншою кількістю людей. При цьому, професійні клінери володіють оптимальними технологіями прибирання. А це, в свою чергу, не тільки істотно збільшує продуктивність праці, але і значно оптимізує витрати.

Клінінгове обслуговування навчальних закладів

«Також, не варто забувати, що в дитячих садах, школах та інших навчальних закладах діють суворі санітарні норми. Звідси і більш ретельний підхід до виконання прибиральних робіт. Клінінгові компанії готові гарантувати виконання всіх норм і вимог, а також використання виключно екологічно чистих гіпоалергенних сертифікованих засобів. При цьому, такі засоби не будуть коштувати дорожче тих, які зараз використовуються в школах. За рахунок великих обсягів закупівель великі клінінгові компанії мають істотні знижки у постачальників», - запевняє експерт.

При цьому, Тетяна Давидович додає, що головним пріоритетом у цьому питанні є здоров'я дітей, яке залежить від чистоти приміщень, де вони проводять більшу частину дня.

«Не менш важливим є правильний підбір і дозування миючих і дезінфікуючих засобів. Не варто забувати, що в дитячих колективах часто вводяться карантинні обмеження. Щорічно ми переживаємо сезонні спалахи інфекційних та вірусних захворювань. А професійні клінери володіють необхідними знаннями та навичками, що допомагають «купірувати» такі ситуації», - зазначає керівник сервісної компанії.

Питання досить актуальне і своєчасне. Адже за допомогою його можна не тільки більш професійно і грамотно підходити до питань технічного обслуговування навчальних закладів, але й позбутися деяких пережитків минулого і рудиментів пострадянського простору. Наприклад, усім нам відомо, що в багатьох школах учні самі прибирають свої класні кімнати, одночасно наводячи чистоту і виховуючи дисципліну. Ідея, може, і не погана, однак в цивілізованих країнах методи трудового виховання зовсім інші. Адже тільки уявіть собі, як дитина, навіть при дуже ретельному митті, може очистити своє робоче місце від усіх бактерій. А між тим, діти за партами під час навчального процесу перебувають від 5 до 8 годин щодня.

чистота поверхонь в їдальнях і туалетних кімнатах

«Важливим питанням для батьків завжди вважалася чистота поверхонь в їдальнях і туалетних кімнатах. За інтенсивністю і частотою прибирання ці зони можна порівняти, скажімо, із зонами з великим людинопотоком на комерційних об'єктах. Але є і спеціальні вимоги, що стосуються дезінфекції та санітарної обробки поверхонь, які варто виконувати. Ми можемо це робити», - резюмувала Тетяна Давидович.

Такі заяви вселяють надію. Однак для ефективного застосування зарубіжного досвіду обслуговування освітніх установ потрібна серйозна і детальна підготовка. Як мінімум, слід розробити сертифікаційні вимоги до компаній, які надають сервісні послуги школам, дитячим садам, ВНЗ і т.ін. Обов'язкові також і чітко прописані алгоритми вибору компаній.

Радує одне, початок трансформації нашої системи освіти вже покладено. Нам слід не тільки контролювати хід розпочатих змін, але й ініціювати необхідні, корисні й ефективні перетворення всіх процесів. Адже від якості професійного технічного обслуговування, зокрема, прибирання в навчальних закладах, безпосередньо, залежить здоров'я наших дітей. При правильному комплексному підході реалізація змін у цьому напрямку не змусить чекати позитивних ефектів. Як завжди, потрібна лише дещиця: рішуче бажання що-небудь змінити, ну і ряд законодавчих ініціатив, що регулюють усі процеси в цьому досить непростому, але такому актуальному питанні. І хто знає, може, вже через пару років ми отримаємо не тільки реформовану систему навчання наших дітей, але й ефективно працюючий механізм приватно-державного партнерства в технічному напрямку цієї сфери, що є її невід'ємною частиною.

Головна
> Новини
> Прибирання в навчальних закладах на аутсорсінгу: а чи готова україна ще й до такого напрямку реформування сфери освіти?
Замовити послугу