Напевно, немає в світі більш загадкової і привабливої культури, ніж японська. Культура країни Висхідного Сонця у багатьох відношеннях унікальна й дивовижна, вона насичена контрастами у духовному житті. З одного боку, дивовижна ввічливість, набагато більш щира і менш церемонна, ніж у Китаї, з іншого боку - гострий меч самурая, сміливість, відвага і готовність до самопожертви, які можна порівняти лише зі сліпим фанатизмом воїнів ісламу. Рідкісна працьовитість поєднується з загостреним почуттям честі і глибокої відданості імператору, сюзерену, вчителю чи главі фірми; незвичайне навіть для вишуканого Сходу почуття прекрасного, в якому поєднуються скромність і простота; лаконізм і чарівна витонченість одягу, оздоблення, інтер'єру, вміння відмовитися від суєти повсякденності і знайти душевний спокій у спогляданні прекрасної природи, моделюється в мініатюрі крихітним двориком із каменями, мохом, струмочком і карликовими деревами.

Японці по праву вважаються найбільш ревними цінителями чистоти і гігієни. Про чистоту вулиць Токіо, Осаки, Кіото та інших великих міст ходять легенди.

Японія. Традиції і ревне ставлення до чистоти та гігієни

У сучасній Японії вельми цікаво поєднуються передові технології і предмети старовини. Те ж саме стосується і гігієни - традиційні лазні о-фуро мирно сусідять із фаянсовими унітазами, солом'яні підлоги традиційних японських будинків - із кондиціонерами.

Любов японців до чистоти викликана життєвою необхідністю. Велика частина країни знаходиться на тридцятих і сорокових широтах - тобто в кліматичній зоні Каліфорнії або Криту. Так що влітку в Японії дуже жарко і волого.

Однак, за статистикою, найменше число вогнищ захворювань припадає саме на Країну Висхідного Сонця - приблизно 0,5% від усієї світової частки. Так само, японці відрізняються довголіттям - в середньому 80 років, міцним здоров'ям і привабливим зовнішнім виглядом. Безумовно, є чому повчитися. Так чому б не перейняти любов до чистоти і ревне дотримання правил гігієни?

Японці люблять чистоту, причому стерильну чистоту. Ранок для власника магазину починається з миття тротуару перед входом до його закладу і обов'язкового миття вікон. Прибиральники протирають сміттєві урни. Розмітники скидають пил з ліній парковки і повертають їм незайману білизну. Службовці авіаліній на колінах, вручну, клейкою стрічкою зчищають з килимів найдрібніші смітинки. У кожному будинку, навіть найменшому, перед дверима є спеціальне місце, де знімають вуличне взуття і надягають шльопанці. "Увійти в будинок, не роззувшись" - евфемізм непристойної неввічливості. Перед туалетом виставлено спеціальні тапочки з написом "Туалет". При необхідності відвідати вбиральню, японець обов'язково змінить домашні тапочки на туалетні, потім перед виходом збризне їх спеціальним антисептичним розчином і знову одягне домашні. Для гостей призначено особливі, одноразові тапочки - після відходу відвідувача їх просто викидають до помийниці.

Японія. тапочки toilet

Варто визнати, що при відсутності зайвих меблів, непотрібних дрібничок і нефункціональних предметів, пилу і бруду просто ніде накопичуватися, і прибирання будинку зводиться до мінімуму. У класичному японському будинку все розраховано на "людина сидить". Причому сидить на підлозі. У цьому можна побачити прагнення бути ближчим до природи, до землі, до природного - без посередників.

Світло - це ще один японський культ. У будинок, де і зовнішні, і внутрішні стіни зроблено з напівпрозорих тканин, проникає досить багато природного світла, навіть якщо всі секції закрито. Їхні гратчасті каркаси створюють особливий світловий орнамент. Головна вимога до світла в японському житлі - щоб воно було м'яким, неяскравим. Традиційні абажури з рисового паперу розсіюють штучне світло. Воно ніби пронизує саме повітря, не звертаючи на себе уваги, не відволікаючи.

Останнім часом одержимість гігієною перетворилася у японців на манію, доведену до абсурду. Країну буквально захлеснула хвиля антибактеріальних товарів: кухонного приладдя, обробних дощок, унітазів, рушників, штор, кулькових ручок, простирадел, шкарпеток, іграшок. Вельми непоганий прибуток для компаній, які займаються виробництвом подібних виробів.

Традиції і ревне ставлення до чистоти та гігієни. Японія

Що стосується чистоти будинку, то тут у розпорядження японських домогосподарок надійшла ціла армія побутової хімії - від прального порошку до спеціальних антибактеріальних шпалер. Серед японської побутової хімії безліч марок, які успішно зарекомендували себе в усьому світі як професійні засоби для миття, чищення і дезінфекції. Миючі, чистячі і дезинфікуючі засоби не випадково займають лідируючі позиції на внутрішньому ринку Японії. Справа в тому, що побутова хімія японських фірм дійсно володіє чудовою якістю і коштує помітно дешевше аналогічних товарів «розкручених» європейських компаній. Японські засоби для чищення чудово справляються з очищенням будь-яких поверхонь, часто вони мають так само антибактеріальний і відбілюючий ефект, що робить їхню наявність просто незамінною в будь-якому господарстві. Японські пральні порошки і кондиціонери для білизни рекомендуються навіть для делікатних речей. Є серія і для батьків. Ці пральні порошки ідеально підходять для прання дитячого одягу. Так як не дратують чутливу шкіру і надають приємний аромат білизні.

Чистим і знезараженим належить бути не тільки речам. Людське тіло теж має буквально скрипіти від чистоти, причому не має бути навіть найменший натяк на фізіологічні виділення організму.

Комп'ютерна миша може стати розсадником зарази в офісі, якщо її зроблено не з антисептичного матеріалу, так що не варто необдумано хапатися за неї голими руками. Спочатку загорніть її в антибактеріальний носовичок, - а вже потім "клікайте" собі на здоров'я. Вставте антибактеріальну картку в банкомат, і він виплюне вам стерилізовану пачку банкнот. Офісні телефони регулярно обприскують антибактеріальним спреєм, шофери таксі носять білі рукавички. Бактеріям не залишили жодного шансу.

Що стосується самих убиралень, то про їхню функціональності і дивовижні уміннях ходять легенди. У японській культурі туалет вважається місцем за визначенням брудним. Більшість туалетів обладнано безліччю додаткових функцій, які рідко можна знайти за межами Азії і Японії, зокрема. Наприклад, такі унітази можуть відкривати кришку, відчуваючи присутність людини, мити потрібні місця струменем води з підігрівом, яка в деяких випадках може пульсувати для масажу, після цього сушити теплим повітрям, автоматично змивати і закривати кришку. Найбільш просунуті моделі оснащено музичним супроводом і підсвічуванням, щоб людина не спіткнулася в темряві.

Туалети в Японії

Туалети в Японії помітно прогресували, багато постійно вдосконалюються, одне лише залишається незмінним: ніколи і ніде в Японії за відвідування туалету не беруть грошей.

І так, підсумуємо.

Жителі Країни Вранішнього Сонця трепетно ​​ставляться до гігієни і чистоти. Причин тому кілька. Перша - полягає в тому, що японці найбільш ревно ставляться до чужого простору і для них неприпустимо бентежити інших ароматами свого тіла. Друга - клімат. Для іноземця з незвички, здається, що він перебуває в сауні. Третя - релігія. Синтоїзм ставить чистоту (не тільки тіла) нарівні з вищими чеснотами, такими як любов, життя і добро. І, нарешті, четверта - питання про гігієну і стандарти чистоти стоїть на державному рівні.

Японію називають «такою, що найбільше миється» країною світу - для цього призначена ціла індустрія: о-фуро, громадські лазні Сента, гарячі джерела онсен та інше.

У багатьох ресторанах, лікарнях і офісах прийнято знімати взуття і взувати спеціальні тапочки.

Японці люблять говорити: «Чистота - це друга справа після благочестя». Чистий означає прекрасний. Дотримання строгих правил особистої гігієни - це перша умова краси. Гігієна в Японії має обов'язково для обов'язкового для виконання закону. Японці дуже строго дотримуються норми гігієни, так як на Сході здоров'я є головною цінністю. Для жителя Країни Висхідного Сонця просто немислимо не вимити руки, перш ніж взятися за їжу або допустити присутність поганого запаху. Вроджена охайність і акуратність, тонкий нюх і неприязнь до всього нечистого змушують японців по кілька разів на день мити руки і довго приймати вечірню ванну.

Однак у такому своєму шаленому прагненні до чистоти та гігієни японці нам не завжди зрозумілі і ось з яких причин. Так, хоча японські міста - і приклад для наслідування, але ви не знайдете жодної урни на вулиці. Їх тут просто немає. Тому всім туристам і гостям «бувалі» радять з собою завжди носити маленький пакет для сміття. Так що, якщо Ви не хочете носити в кишенях по вулиці обгортки від шоколаду, печива і т.ін., візьміть із собою пакетик, і не вздумайте викидати сміття на вулиці ... Чому ??? Цим ви скривдите японців, а це чревате наслідками.

Також, не дивлячись на кришталеву чистоту громадських туалетів, ні в одному з них немає туалетного паперу, сушарок для рук і паперових рушників. Зате кожен японець, помивши руки, дістає маленький рушник із задньої кишені і витирає ним руки. Звідси напрошується висновок, що всі ці приналежності японці носять з собою. Іноді набори для вбиральні роздають на вулиці разом із рекламними флаєрами.

Звичайно, в торгових центрах папір і рушники присутні, але це швидше виняток, ніж правило. Тому пам'ятайте, будь ласка, про ці нюанси. Адже краще не випробовувати долю.

Так що, друзі, збираючись до Країну Висхідного Сонця, озбройтеся цим знаннями. Повірте, вони Вам точно знадобляться.

Головна
> Новини
> Японія. Традиції і ревне ставлення до чистоти та гігієни
Замовити послугу